Rantagalleria

Esko Männikkö – Harmony Sisters

27.1. 2007 - 25.2. 2007

Esko Männikkö – Harmony Sisters
27.1 – 25.2.2007,
Pohjoinen valokuvakeskus/Rantagalleria,
Hallituskatu 7 (Nuku) 90100 Oulu,
avoinna ma – su 10 – 20Tervetuloa avajaisiin perjantaina 26.1 klo 17 – 19.
Pohjoisen valokuvakeskuksen 20-v. juhlavuoden näyttelyohjelmiston avaa pohjoisen valokuvaajista maailmalla tunnetuimmaksi kohonnut valokuvaaja Esko Männikkö ( s. 1959) näyttelyllään Harmony Sisters. Edeltävän kerran Männiköllä on ollut yksityisnäyttely Pohjoisen valokuvakeskuksen Rantagalleriassa vuonna 1992.
Esko Männikön kansainvälinen ura lähti nousuun vuonna 1995 kun hänet valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi ja hänet kutsuttiin Nykytaiteen museon ARS-95 näyttelyyn. Männikkö on tullut tunnetuksi pohjoissuomalaisten syrjäseutujen kuvaajana. Suomi -sarjan pohjoisen poikamiesten muotokuvien jälkeen Männikkö kuvasi Texasissa Mexas – sarjan, joka on myös julkaistu kirjana v. 1999. Mexas- sarjassa maisema ja ympäristö nousivat Suomi kuviin verrattuna entistä tärkeämpään rooliin Männikön valokuvataiteessa. Suomi- ja Mexas -kuvien jälkeen Männikkö on keskittynyt kuvauksessaan entistä enemmän maisemaan ja luonnosta löytyviin intiimeihin ja absurdeihin yksityiskohtiin, kuten Flora and Fauna -kokonaisuudessa.
Tätä samaa teemaa hän on jatkanut “Harmony sisters” – sarjassaan. Harmony sisters valokuvanäyttelyssä Männikkön kuvauksen kohteena ovat eläimet: hevoset, lehmät, ja apinat. Kuvat eivät ole varsinaisesti muotokuvia eläimistä vaan enemmänkin abstraktioita eläimistä; kuvissa vilahtelee kieliä, silmiä, hampaita, lapoja, turkin karvojen kiemuraisia kuvioita. Kaikki yksityiskohtaiset eläinten elementit on kuvattu Männikölle tyypillisellä tavalla huolellisesti ja suurella kunnioituksella. Teoksissa on havaittavissa myös tiettyä kuivaa huumoria kuten kuvassa, jossa lehmä nuolaisee kielellä turpaansa, tai hevosen paljastaessa hampaansa “naurussa”. Eläinten ilmeissä voi nähdä jotain sellaista mitä ne ehkä haluaisivat meille kertoa.
Yhteydet: Alla Räisänen, toiminnanjohtaja
phone +358-7272135, email. alla.raisanen (at) pohjoinenvalokuvakeskus.fi