Kummigalleria

Lauri Rotko – Ei ole yhtään aikaa

1.9. 2005 - 30.11. 2005

Ei ole yhtään aikaa on kiireenvastainen valokuvasarja. Pyrin työlläni konkreettisten tekojen kautta vaikuttamaan ihmisiin. Kulttuurissamme ihannoidaan kiirettä, nopeutta ja tehokkuutta. Vastalauseeksi tälle olen pyytänyt kadulla kohtaamiani ihmisiä pysähtymään. Tehtävänä on ollut seisoa katuvilinässä silmät kiinni noin minuutin ajan.

Haluan kyseenalaistaa käsityksemme ajankäytöstä. Miksi kiire on meille hyväksyttävämpää kuin pysähtyminen? Miten aikaa voi tuhlata? Miksi aika on rahaa? Miten aikaa pystyy edes kuluttamaan?
Kiire ja tehokkuus ovat muuttuneet kulttuurissamme normeiksi, niiden mittareilla punnitaan ihmisen arvo. Pysähtyminen nähdään ajan tuhlaamisena. Julkisella paikalla pysähtymiselle täytyy olla pätevä, perusteltu syy, kuten tupakan poltto, näyteikkunoiden katselu, tutun kohtaaminen, bussin odottaminen tai valokuvaaminen. Olennaista on, että ihmisen pitäisi aina tehdä jotain. Pelkkää olemista katsotaan pahalla.
Pysähtymistä pidetään poikkeamana normista. Tulee jotenkin syyllinen olo, jos pysähtyy. Kaikki katsoo. Ovatko taloudellista tehokkuutta korostavat arvot iskostuneet meihin todella niin syvälle? Että kaikki aika mitä ei käytetä tehokkaasti, nähdään ajan tuhlaamista. Miksi kaiken pitäisi olla tuottavaa tai hyödyllistä? Haluan sanoa, että tuhlatkaa aikaanne, olkaa hyödyttömiä ja laiskoja.