Kummigalleria

Matti Eteläperä – Outo maa

14.1. 2006 - 12.2. 2006

Missä muualla maailmassa voit kävellä perjantai-iltana pääkaupungin suosituimpaan rokkibaariin ja nähdä 10 pöydällistä ihmisiä pelaamassa shakkia?
Outous on päällimmäinen tunne, joka pienestä maasta nimeltä Islanti jäi minulle vaihto-opiskeluaikana mieleeni syksyltä 2003. Neljässä kuukaudessa en lakannut hämmästelemästä ja ihastelemasta saaren ihmisten, kielen, rakennusten ja luonnon erikoisia piirteitä. Maan kulttuurissa on kuitenkin sen verran tuttua muiden pohjoismaiden kanssa, ettei tämä erilaisuus millään tavalla ahdistanut – pikemminkin se kiinnosti.
Suurin osa kuvistani syntyi erilaisilla vaihto-opiskelijoiden retkillä Reykjavikin lähimaastossa tai Vestmannasaarilla. Koko vaihto-opiskeluaikanani kuvaamistani paristakymmenestä diarullasta kokosin tähän näyttelyyn aihetta hieman epäsuoremmin käsitteleviä otoksia. Mielestäni Islannin luonnon erikoisimpia ja oudoimpia piirteitä ovat sen värit, sävyt ja pinnat, joita maan hyvin nopeasti vaihteleva säätila vielä korostaa. Pyrin löytämään näitä samoja teemoja rakennuksista ja graffiteista, sekä tuomaan esille muutamia pieniä hetkiä ihmisistä, joita saarella tapasin.
Matti Eteläperä