Kummigalleria

Otto-Ville Väätäinen – Googleskin

27.6. 2008 - 3.8. 2008

Otto-Ville Väätäinen
GoogleSKIN, 27.6 – 3.8.2008
Pohjoinen valokuvakeskus/Kummigalleria
Hallituskatu 7 (Kulttuuritalo Valve), Oulu
Avoinna ma – pe 10 – 20, la 12 – 20, su suljettu.
GoogleSKIN on ensimmäinen näyttelyn muodossa oleva kokonaisuus pitkästä projektista, jonka Otto-Ville Väätäinen (s. 1979) aloitti opiskellessaan valokuvausta Turun taideakatemiassa. Pitkäkestoinen työskentely on tuonut esiin kokonaisuuden joka peilaa aikamme mediamaisemaa ja pohtii sen vaikutusta käsitykseen maailmasta. Väätäinen on kuvannut studiossa itselleen läheisiä ihmisiä tavoitteenaan kuvata jotain olennaisesta ihmisestä.

Näyttelyn nimi GoogleSKIN viittaa sekä näyttelyn teemaan että tekotapaan. Väätäinen on “digitaalisesti tatuoinut” kuvaamiensa henkilöiden ihoon Googlen kuvahaun tuottamia kuvia. Lähtökohtana tällaisen kuvaston käyttämisessä on mediakuvaston tulkinta tatuoinnin kaltaisena ilmiönä. Ensimmäisenä tulee pisto, joka koskettaa, tekee kipeää. Kuva hahmottuu arven hälvennettyä, tulee merkittäväksi osaksi ihmistä, haalistuu ja unohtuu ajan kuluessa muistista, mutta on kuitenkin edelleen erottamaton osa ihmistä.
Kuvapinta täyttyy mediakuvastosta, joka muodostaa unen kaltaisen
montaasin todellisuuden rippeistä. Alkuperäisestä kontekstista irrotettu iholla näkyvä kuvapinta, joka on uusien tulkintojen kohteena luo, eikä enää vain representoi todellisuutta. Tätä kuvastavat myös GoogleSKIN näyttelyn teemat eli hakusanat, “spectacle”, “trauma”, “dream”, “birth”, “death”, “poverty”, “miracle”, “romance” ja “terrorism”, jotka ovat myös näyttelyssä esillä olevien teosten nimiä.
Väätäinen (s. 1979) on valmistunut medianomiksi Turun taideakatemiasta 2007. Taiteellisen työskentelyn lisäksi hän toimii valokuvaajana turkulaisessa studiossa. Hän on myös toiminut vierailevana opettajana Turun taideakatemialla opettaen kuvankäsittelyä ja studiokuvausta. Väätäisen teoksia on aiemmin ollut esillä hänen kotikaupungissaan Turussa, myös GoogleSKIN on aiemmin ollut esillä Valokuvakeskus Perissä, Turussa.
Näyttelyä on tukenut Canon.
Yhteydet: Alla Räisänen, toiminnanjohtaja. Puh. 040 – 72 72 135. E-mail: alla.raisanen(at)pohjoinenvalokuvakeskus.fi