Kummigalleria

Sari Vennola – Seinäkukkasia

12.1. 2008 - 17.2. 2008

Sari Vennola
Seinäkukkasia 11.1 – 17.2.2008
Pohjoinen valokuvakeskus/Kummigalleria
Hallituskatu 7 (Nuku), Oulu
Tervetuloa avajaisiin pe 11.2. klo 18 – 20
Syksyllä 2005 kävin ensimmäisen kerran tutustumassa Pakilan vanhainkotiin. Aluksi kuvasin osasto 1B:n asukkaita ja tutustuin Penaan, Marttaan ja Dollyyn. He suhtautuivat minuun niin rohkaisevasti ja iloisesti, että siirryin hakemaan malleja koko vanhainkodista,
Lähes kaikki, joita olen kameran eteen pyytänyt, ovat olleet valmiita osallistumaan tähän kuvausprojektiin. Jotkut ovat ensin hiukan kursailleet, ja olen monesti kuullut huulenheittoa siitä, että kamera saattaa särkyä mallin ollessa liian vanha tai ryppyinen. Kuitenkin rypyt kertovat tarinaa kokemuksista, ja kuvien kertomat tarinat ovat osa meitä, muistoja menneestä. Suuri osa näiden kuvien malleista on jo yhdeksänkymmentä vuotta täyttäneitä, ja heidän joukossaan on monia, jotka eivät näe tai kuule enää hyvin tai joille liikkuminen on vaikeata. Kaikki eivät aina muista kaikkea mitä tänään tapahtui. Kuitenkin koen, että he ovat nauttineet kameran edessä työskentelystä, ja he ovat yrittäneet keksiä hyviä asentoja ja ilmeitä. Koomisiakin tilanteita on välillä syntynyt.

Olen kuvissani yrittänyt kertoa siitä, että mielestäni me olemme vanhempana niitä samoja ihmisiä kuin ennenkin, ja siihen kuuluu myös tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi. Persoonallisuutemme säilyy melko samana, ja ehkä meissä kaikissa piilee kuitenkin tarve olla kauniita, turhamaisia ja viehättäviä ihmisiä.

Minua kiinnostaa se muutos, joka meissä tapahtuu. Meillä jokaisella on oma, omanlainen menneisyys muistoineen, ja pikku hiljaa opimme luopumaan menneestä ja kasvamaan siihen, mitä on vastassa. Elämä etenee vääjäämättömästi pikku hiljaa muuttuen kohti lopullista muutosta, kuolemaa. Muutama näiden kuvien ihmisistäkin on jo siirtynyt pois tästä maailmasta.
Toivon, että kuvissani näkyy jotain siitä yhteistyöstä, mikä kuvaajan ja kuvattavan välille syntyy. Usein kuvaustilanne on ollut varsinaista lopputulosta tärkeämpi ja olen kiitollinen siitä, että niin monet ovat luottaneet minuun ja suostuneet poseeraamaan kameran edessä. Usein kuvan päähenkilö on innostunut valokuvaamisen aikana kertomaan omia ajatuksiaan ja muistojaan. Valokuva antaa myös mahdollisuuden tutustua ihmiseen ja kuva voi kertoa jotain persoonallista ja taianomaista siitä pienestä hetkestä, joka kuvaan tallentuu.

Sari Vennola
Yhteydet: A-L.Räisänen, toiminnanjohtaja
Phone: +358-8-3110611, +358-40-7272135
E-mail: alla.raisanen@pohjoinenvalokuvakeskus.fi