Kummigalleria

Tatu Hiltunen – Jamais Vu-videoteoksia

13.6. 2009 - 1.10. 2009

Jamais Vu

Jamais vu (suom. ei koskaan nähty) on psykologian termi, jota käytetään kuvailemaan jo ennalta tuttua, kuitenkin vieraalta sekä epämiellyttävältä tuntuvaa, tilannetta, jossa henkilö ei muista tai tunnista toista henkilöä, nimeä, sanaa tai paikkaa. Jamais vu tarkoittaa yleensä käsitteen déjà vu vastakohtaa ja mielestäni siis mainiosti sopii luonnehtimaan valokuvan olemusta ja ihmisenä oloa.

Liikkuvan ja pysäytetyn kuvan, performanssin, super-hengailun ja tanssikoreografian alueilla sekä rajapinnoilla seikkailevat teokseni esittävät ensisijaisesti mitä on olla mies. Lähtökohtana näissä kinesteettisissä omakuvissa on ollut tutkia, sikäli kuin se on ikinä mahdollista, ihmisen vapaata ja ennakoimatonta käytöstä sekä avoimessa että suljetussa tilassa. Yritän esittää tallennetun kohtauksen ajattomasti virtaavalla, mutta silti tietyssä lukitussa hetkessä olevalla tavalla. Stop motion -teoksiani ei ole etukäteen käsikirjoitettu. Aivankuin elämä yleensä; tulevaisuus kirjoitetaan nykyhetkellä ja menneisyys raahautuu mukana. Töihini syntyi silti tarinallisuutta tai ainakin narratiivinen tunnetila. Kaikki luultavasti tapahtui juuri silloin ja juuri sinä hetkenä kameran edessä.

Ihmisfiguuri jumittamassa tilassa, ajassa, valossa, pinnassa, luonnossa ja kalsareissa voi luoda autistisia harhoja ja valeita jankaten ikivanhoja kysymyksiä ja teemoja identiteetistä, ihmisyydestä, representaatiosta, ajan ja tilan välisestä insestistä, kehollisuudesta, seksuaalisuudesta, luontosuhteesta ja kulttuurisesta esittämisestä. Henkilökohtaisella tasolla luulen teosteni olevan tunteideni historian spatiaalista esittämistä kuten myös muistikuvieni ja tottumuksieni synesteettistä yhteen törmäyttämistä maailmassa vallitseviin tosiasioihin.

Nature, 2008, DVD, 1 min 30 sek, stop motion -animaatio, äänetön.

Man, 2007, DVD, 5 min 20 sek, stop motion -animaatio, äänetön.

View, 2007, DVD, 4 min 40 sek, stop motion -animaatio, äänetön.

Jamais Vu, 2008, DVD, 2 min 43 sek, go motion / stop motion -animaatio, äänetön.

Agitation, 2009, DVD, 3 min 30 sek, stop motion -animaatio / frame slowing -versio Give Me My Fitness -videosta, äänetön.

Tatu Hiltunen