Kummigalleria

Tuula Alajoki – Sovitus

19.9. 2009 - 31.10. 2009

Tervetuloa avajaisiin pe 18.9. klo 18-20.

Taiteilija on läsnä avajaissa.

Sovitus on katumusta jo ennen tekoja, kuin sisäänpäin kääntynyt katse, joka hakee hyväksyntää.

Kuvataiteilija Tuula Alajoki kertoo sarjansa olevan henkilöhistoriallinen roolileikki, joka peilaa eri sukupolvien ristiriitaista irtipyristelyä kuvitteellisesta häpeän- ja syyllisyydentunteesta. Sovitus on tulkinta lapsen (aikuisenkin) näkökulmasta. Voiko menneisyydestään olla vapaa, jos ei tiedä siitä? Menneisyydestä, joka silti muokkaa meitä ja vaikuttaa valintoihimme.

”Lapsen tavoin pyrin täyttämään aukkoja kuvittelemalla, sepittämällä tarinoita. Tarinoita, joita häpeäisin kertoa sanoin, ikään kuin olisin jo jäänyt valheesta kiinni. Minulle sarjani on hahmotelma pohjoisen naisidentiteetin rakennelmasta, tarpeesta sovittaa myös muiden teot, olla ´puhdas´. Häpeä, syyllisyys, nöyryytyksenpelko, halu käyttää valtaa ovat aina läsnä. Synti, sovitus ja synninpalkka on kestää katseet, olla kielletty ja katsottu, nöyrä.”

Tuula Alajoki

Rovaniemellä varttunut Tuula Alajoki (s. 1975) asuu ja työskentelee Tampereella. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi vuonna 2001. Alajoen ensimmäinen yksityisnäyttely oli v. 2002 Prahassa. Työskentelyssään Alajoki pitäytyy perinteisissä, käsityömäisissä tekniikoissa. Ilmaisussaan hän on siirtynyt ihmiskeskeisestä dokumentarismista kuvitteelliseen tarinankerrontaan ja kääntänyt katseensa tästä hetkestä menneeseen aikaan. Alajoen yksityisnäyttelyä ovat tukeneet Suomen kulttuurirahasto ja Tampereen kaupungin kulttuuritoimi.