Kummigalleria

Hildegard Projekt

22.6. 2010 - 8.8. 2010

Hildegard Projekt 23.6. – 8.8.2010

 

susannebritz , Minna Kangasmaa, Renate Neuser, Gabriele Regiert, Maik Scheermann, Hildegard Skowasch, Petra Tödter, Tuomo Kangasmaa

Kulttuuritalo Valve, Hallituskatu 7, Valvegalleria, Rantagalleria, Kummigalleria

Galleria 5, Hallituskatu 5, Oulu

Hildegard Projekt on taideprojekti ja näyttelyiden ketju. Projekti sai alkunsa vuonna 2008, kun oululainen kuvanveistäjä Minna Kangasmaa työskenteli Berliinissä samassa työhuonekollektiivissa projektin saksalaisten taiteilijoiden kanssa. Syntyi ajatus yhteisestä vuorovaikutuksellisesta taideprojektista, jossa kunkin taiteilijan teoksista rakentuu aikaan ja paikkaan sidottu yhteistaideteos.

Hildegard Projekt kutsuu pohtimaan kontrolloimattomuutta ja järjestystä, maailmaa näyttämönä, mutta myös osana kollektiivista ja yksilöllistä kuvakieltä. Näyttelykonseptin keskeisenä teemana on teosten ja taiteilijoiden välinen vuorovaikutus ja dialogi. Teosten erilaiset lähestymistavat, esteettiset lähtökohdat, käsitykset, materiaalivalinnat ja yksilölliset sisällölliset painotukset kohtaavat monitasoisesti, sulautuvat toisiinsa, luovat kontrasteja, täydentävät ja vahvistavat toisiaan. Oman ulottuvuuden kokonaisuudelle tuo valo, joka luo yhteyttä, rajaa, nostaa esille tai jättää varjoon. Syntyneeseen uuteen yhteistaideteokseen avautuu useita tarttumiskohteita ja uudenlaisia tulkintatapoja.

Taiteilijat susannebritz , Minna Kangasmaa, Renate Neuser, Gabriele Regiert, Maik Scheermann, Hildegard Skowasch ja Petra Tödter muodostavat teoksistaan moniulotteisen kuvatilan, joka sisältää veistoksia, installaatioita, videoita, valokuvia ja piirroksia. Hildegard Projekt –ryhmällä on tapana kutsua projektiinsa myös taiteilijavieraita. Tänä kesänä kutsuttuna vieraana Kulttuuritalo Valveella olevassa näyttelyssä on oululainen media- ja videotaiteilija Tuomo Kangasmaa. Kummigalleriassa esillä oleva videoteos ”This Side of Paradise” on puolen tunnin mittainen tallenne Broken TV -bändin harjoituksista. Bändin kitaristi Timo Sipilän ja rumpali Toni Ohtosen kanssa Tuomo Kangasmaa soittaa eri lähteistä tulevaa videokuvaa alkeellisilla välineillä ja tallentaa samalla bändin esiintymistä videolle. Teokset muodostuvat instrumenttien, tietokoneella tuotettujen äänien ja videokuvien välisestä improvisaatiosta.

Tämän ainutkertaisen Suomen Hildegard Projekt -näyttelyn yhteydessä ryhmän taiteilijat kertovat näyttelystä, teoksistaan ja työskentelystään kolmessa taiteilijatapaamisessa:
23.6. klo 16 ja 6.8. klo 18 sekä 7.8. klo 14. Tapaamiset järjestetään suomeksi ja saksaksi yhteistyössä Oulun Suomi-Saksa -yhdistyksen kanssa.

Näyttelyn päätöspäivänä 8.8. klo 16.00 vietetään berliiniläiseen tapaan näyttelyn lopettajaisia (finnissage), jossa esiintyy Broken TV. Näyttelyyn ja tapahtumiin on vapaa pääsy. Näyttelyn järjestävät Kulttuuritalo Valve, Pohjoinen valokuvakeskus, Oulun Taiteilijaseura 63 ry ja PROTO ry yhteistyössä Hildegard Projektin kanssa.

Lisätietoja: www.hildegard-projekt.de/, www.arthouse.oulu.net/galleria5/, www.kulttuurivalve.fi, www.pohjoinenvalokuvakeskus.fi, Minna Kangasmaa puh. 050 408 9640, minna.kangasmaa@nic.fi