Kummigalleria

Kati Leinonen, Elämät – märkälevymuotokuvia

5.1. 2009 - 12.12. 2010

Kati Leinonen tutkii taiteessaan ihmisen identiteettiä, vanhuutta ja elämän haurautta. Vanheneminen teemana alkoi kypsyä, kun valokuvaaja Kati Leinonen kuvasi ensimmäistä märkälevymuotokuvaa isoäidistään. Esille tuli vanhuuden hauraus ja ihmisen särkyvyys, mutta myös eletyn elämän kasvoille muovaamien ryppyjen lumo ja kauneus. Kuvat ovat muistutus,miten kaikki ihmiset jo syntymässä alkavat matkansa vanhuuteen.

Näyttely koostuu vanhuutta, vanhenemista ja elämän rajallisuutta käsittelevistä kolmiosaisista kuvasarjoista ja yksittäisistä tutkielmista. Kuvat ovat kannanotto nuoruutta jumaloivalle nykykulttuurille, jossa yleensä näkyvät vain nuoret ja kauniit.

Kuvat on toteutettu märkälevytekniikalla, joka on peräisin 1800-luvulta. Kuvapintana käytettävät lasi- tai metallilevyt puhdistetaan, käsitellään kollodionilla ja herkistetään hopeanitraatilla juuri ennen valotusta. Levyt kehitetään märkinä heti. Märkälevyissä näkyy käsityö elävöittävinäpoikkeavuuksina ja virheinä levyn pinnassa. Märkälevytekniikan avulla kuvat irottautuvat nykyajasta tehden niistä ajattomia.

Märkälevykuvat on otettu vanhalla palkkikameralla. Syntyneet levyt ovat uniikkeja. Menetelmän jälki on unenomainen ja huokuu herkkyyttä. Kuvien valotusajat ovat pitkiä, jopa kymmeniä sekunteja. Pitkän valotusajan ja vanhanaikaisen kaluston vuoksi kuvaustilanne on erilainen.Kuvattavan pitää keskittyä ja pysyä paikallaan. Tämä riisuu opitut maneerit ja siksi märkälevykuva usein tavoittaa ihmisestä jotakin pintaa syvemmältä. Kun kuvat näyttävät kuvattavan sisimmän, niistä puuttuu pinnallinen koreus: ihminen on oma itsensä.

Leinonen valmistui University of Arts Londonista (entinen London College of Printing) vuonna 1999 ja on sen jälkeen toiminut mainos- ja lehtikuvaajana. Hän opiskeli märkälevytekniikkaa Yhdysvalloissa Rochesterissa 2008 opettajanaan France Scully-Osterman ja on siitä lähtien toteuttanut taideprojekteja tekniikalla.

Yhteydet: Alla Räisänen, toiminnanjohtaja, 040 7272135, alla.raisanen@pohjoinenvalokuvakeskus.fi